Türkiye Kadar Bir Samanyolu Galaksisi'nde Bir Bozuk Para: Güneş Sistemi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ugur

Özel Üye
Yönetici
turkiye-samanyolu.webp
Geceleri gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz o sonsuz parıltı, aslında hayal sınırlarımızı zorlayan devasa bir boşluğun sadece küçük bir fısıltısıdır. Evrendeki evimiz Samanyolu Galaksisi, milyarlarca yıldızıyla insan zihni için kavranması imkansız bir büyüklüğe sahip. Ancak bu devasa yapıyı Türkiye haritasına indirgediğimizde karşımıza çıkan tablo, evrendeki yerimizin hem ne kadar küçük hem de ne kadar uçsuz bucaksız olduğunu kanıtlar.

Galaktik Harita: Ankara’nın Merkezindeki Bakteri (Sagittarius A*)​

Samanyolu Galaksisi’ni, Edirne’den Kars’a kadar tüm Türkiye topraklarını kaplayacak şekilde küçülttüğümüzü varsayalım. Bu modelde galaksinin en uç noktaları sınırlara dayanırken, galaksi merkezi tam olarak Ankara’ya (Kızılay) denk gelir.
  • Merkezdeki Dev: Samanyolu’nun kalbindeki süper kütleli kara delik (Sagittarius A*), bu ölçekte Ankara’nın merkezinde duran, bir bakteriden bile küçük (0,4 mikrometre), mikroskobik ama inanılmaz ağır bir toz zerresi olurdu.
  • Bizim Adresimiz: Güneş Sistemimiz (en dış sınırı olan Oort Bulutu dahil), Ankara'daki bu merkezden yaklaşık 450 kilometre uzakta; yani İstanbul, İzmir veya Antalya civarında bir sahil kasabasında duran 1 TL büyüklüğünde bir madeni paradır.
  • Sistemimizin İçindekiler: Madeni paramızın üzerindeki sekiz gezegen bir toplu iğne başı kadar yer kaplarken, Güneş'in kendisi ancak mikroskopla görülebilecek bir toz zerresi kadardır.

Kozmik Yalnızlık: Komşular Ne Kadar Uzakta?​

İstanbul’da (veya İzmir'de) duran 1 TL’lik sistemimizden en yakın yıldız komşumuz olan Proxima Centauri'ye gitmek istesek, sadece bir futbol sahası kadar (yaklaşık 67 metre) uzağımızda duran başka bir küçük bozuk paraya ulaşmamız gerekir. Aradaki bu 67 metrelik mesafe tamamen boşluktur. Işık hızıyla (yılda 16 metre) bu 67 metrelik mesafeyi gitmeniz yine tam 4,2 yıl sürer.

Galaksinin geri kalan milyarlarca yıldızı ise Türkiye’nin (yani galaksinin) dört bir yanına, aralarında yüzlerce metre mesafe olacak şekilde dağılmış toz zerreleri gibidir.

Karınca Hızındaki Işık ve Devasa Boşluk​

Evrenin hız sınırı olan ışık hızı, bu haritada yılda sadece 16 metre ilerleyebilir. Bu da saatte yaklaşık 1,8 milimetrelik bir hıza karşılık gelir; yani ışık, bir karıncanın yürüyüşünden bile kat kat daha yavaştır. İstanbul’daki evimizden (Güneş Sistemi) Ankara’daki kara deliğe bu hızla gitmek yaklaşık 27.000 yıl sürer. Edirne’den Kars’a galaksiyi boydan boya geçmek ise tam 100.000 yıllık bir yolculuk demektir.

Sınırların Ötesi: Komşu Türkiye (Andromeda)​

Peki ya en yakın büyük galaktik komşumuz Andromeda nerede? Samanyolu Türkiye kadar ise, Andromeda yaklaşık 1,5 - 2 Türkiye büyüklüğünde devasa bir yapıdır. Ancak aradaki boşluk o kadar fazladır ki, Andromeda’ya ulaşmak için Edirne’den yola çıkıp Dünya’nın çevresini tam bir tur (40.000 km) dönmeniz gerekir. Bu iki dev yapı (iki Türkiye), birbirlerine her yıl sadece 1,7 metre (bir insan boyu kadar) yaklaşarak 4,5 milyar yıl sonraki büyük çarpışmaya doğru süzülmektedir.

Gelecek Senaryosu: Mahallede Hareketlilik​

Türkiye haritasındaki bu sessizlik yanıltıcıdır. Yaklaşık 1,3 milyon yıl sonra, şu an uzakta olan Gliese 710 yıldızı, haritamızdaki rotasını doğrudan İstanbul’daki (veya İzmir'deki) "1 TL"lik sistemimize doğru kıracak. Bu ziyaretçi yıldız, sistemimize yaklaşık 10-15 metre kadar yaklaşarak kapı komşumuz olacak ve Oort Bulutu’ndaki kuyruklu yıldızları mahallemize birer bilardo topu gibi savuracak.

Son Söz: Küçük Ama Eşsiz​

Samanyolu’nu Türkiye ölçeğine sığdırdığımızda, Ankara’daki bir bakteri ile İstanbul’daki bir madeni para arasındaki bu devasa boşluk, evrenin aslında bir "hiçlik" denizi olduğunu gösterir. Bizler, Edirne’den Kars’a uzanan bu kozmik coğrafyada, kendi küçük paramızın üzerinde durup dünyanın etrafını dolanacak kadar uzaktaki komşularımızı hayal eden büyük meraklılarız.

Kozmik Yalnızlık: Komşular Ne Kadar Uzakta?​

İstanbul’da (veya İzmir'de) duran 1 TL’lik sistemimizden en yakın yıldız komşumuz olan Proxima Centauri'ye gitmek istesek, sadece bir futbol sahası kadar (yaklaşık 67 metre) uzağımızda duran başka bir küçük bozuk paraya ulaşmamız gerekir. Aradaki bu 67 metrelik mesafe tamamen boşluktur. Işık hızıyla (yılda 16 metre) bu 67 metrelik mesafeyi gitmeniz yine tam 4,2 yıl sürer.

Galaksinin geri kalan milyarlarca yıldızı ise Türkiye’nin (yani galaksinin) dört bir yanına, aralarında yüzlerce metre mesafe olacak şekilde dağılmış toz zerreleri gibidir.

Burayı anlayamadım. Futbol sahası bildiğim kadarıyla 105 metre. Buradaki mesafe hesabını çözemedim.
Samanyolu’nu Türkiye ölçeğine sığdırdığımızda, Ankara’daki bir bakteri ile İstanbul’daki bir madeni para arasındaki bu devasa boşluk, evrenin aslında bir "hiçlik" denizi olduğunu gösterir. Bizler, Edirne’den Kars’a uzanan bu kozmik coğrafyada, kendi küçük paramızın üzerinde durup dünyanın etrafını dolanacak kadar uzaktaki komşularımızı hayal eden büyük meraklılarız.

Aynen öyle. Etrafımızdaki komşularımızı hayal edip neye benzediklerini düşünürüz. Hatta ne zaman geleceklerini bilmek isteriz. Ha geldiler, ha gelecekler. Evrenin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda kesinlikle yalnız olmadığımızı, mutlaka başka medeniyetlerin de varolduğuna inanıyorum. Biz elimizdeki teknojiyle gideceğimizi sanmıyorum ama belki başka medeniyetler bizim bilmediğimiz şekilde gelip gidiyorlar. Binlerce yıl öncesinde yapılan piramitlerde bile resimleri varken, taa o zamanlarda duvarlara işlenmişken bunun aksini iddia etmek çok zor.

Bazen uzay videoları izlerim. Uzayın büyüklüğü karşısında aklım duruyor. Bize küçük beyaz nokta halinde görülen şey aslında kocaman bir galaksi ve içinde milyarlarca yıldız var. Kendi içinde büyüklüğüne bakıp, bize yansıması sadece ufacık bir noktaysa, ve bundan milyarlarca varsa gelde çık içinden.

Metaverse, universe, multiverse... acayip ve düşündürücü tanımlar. İçeriğine girecek olsak çıkamayız. Bu konu hep ilgimi çekmiştir. Bu kadar büyük bir mekan sadece 1.kat. Bunun 7 katı varsa son kat ARŞ'ın büyüklüğü ise bizi tamamen akıl hastası eder :) Herşey eninde sonunda ALLAH'ın büyüklüğüne, yarattığı alemin büyüklüğüne, aklımızın bunu hiçbir şekilde idrak edemeyeceğine çıkıyor. Allah'ın büyüklüğü ve kudreti karşısında ne kadar küçük olduğumuzun farkına varıyoruz.

Rivayete göre bir melek Allah’a şöyle der:

“Ey Rabbim, Arş’ının etrafında uçup dolaşmak istiyorum.”

Allah da ona güç ve kanatlar verir. Melek binlerce yıl uçmasına rağmen Arş’ın etrafını tamamlayamaz. Rabbimden güç ister. Rabbimin tekrar güç vermesi üzerine binlerce yıl daha uçar. Tekrar güç verilir, tekrar binlerce yıl daha uçar. Sonunda pes eder.

Bunun üzerine Allah ona şöyle bildirir:

“Ey melek! Sen benim yarattığım Arş’ın etrafını bile dolaşamadın. bir o kadar daha uçsan yine tamamlayamazdın. Ben ise Arş’ın da Rabbiyim.”

"Ben arş'ında Rabbiyim" derken , orda da bilmediğimiz şeyler var demektir. Bunları kısmen Peygamber efendimizin (SAV) miraçta Allah'ın huzuruna çıkana kadar geçtiği yerleri Cebrail (as)'nin sonradan peygamberimizden aktarıldığına göre gördüklerini biliyoruz desekte maalesef tam olarak bilemeyiz, idrak edemeyiz.

İslam kozmolojisinde, Arş (en büyük yaratılmış)

Kürsî

Sidretü’l Müntehâ

Gökler (7 kat sema)

Evren ve yıldızlar

şeklinde tanımlanmış. Biz daha en küçük tabakanın büyüklüğü karşısında bile acizken, onun üzerinde gökler, bu da 7 kat, onun üzerinde Kürsi ve onun üzerinde ARŞ.

Biz daha uzayın büyüklüğünü anlamamışken , hepsini düşünmeye çalışmak ...... Kafayı yemek üzereyim :) Rabbim gerçekten çok büyük.
Aslınsa yazacak daha çok şey var ama biryerden başlayınca toplaması zor oluyor. Eline sağlık reis. Muhteşem bir başlık. Benim en sevdiğim konulardan biri. Kafamız basmasada biraz düşününce , aslında düşünemeyince bazı şeyleri daha iyi anlıyorum. Eline emeğine sağlık.

Son düzenleme:
Arş

Kürsî

Sidretü’l Müntehâ

7 Kat Gök

Dünya Evreni

Burada Sidretü’l Müntehâ, yaratılmışların bilgisinin ulaştığı son sınır olarak anlatılır. Cebrail (as) , peygamber efendimiz'e (sav) buraya kadar refakat edip, burdan sonrasında bir adım daha gitsem " yanar, kül olurum" dediği mekan.

izlenmesi gereken bir video. Yapay zeka destekli yapılmış bir video. Mekanların tasviri elbette mümkün değil ama insan izleyince hayretten dona kalıyor. İzlemeniz tavsiye ederiz.

Saat

Forum Görünümü

Konular
55.413
Toplam kullanıcı
6.098
Son üye
oxenon.com
Geri